Vil du vite mer om solskjerming for terrasse? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om alternativene som finnes der ute for din terrasse, kostnadene du må regne med og mye mer. Vi gir deg også en steg-for-steg-gjennomgang av hvordan du går frem for å skaffe deg solskjerming for terrasse. Visste du at vi mennesker har skjermet uteområdene våre mot solen i flere tusen år? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Mange kan ikke tenke seg noe deiligere enn å ta med seg frokosten ut på terrassen og nyte kaffekoppen i morgensolen. Denne idylliske opplevelsen kan imidlertid fort bli en svett og solbrent affære hvis du ikke har skjermet terrassen tilstrekkelig mot solen.
Solskjerming er alt det vi benytter for å dekke til vinduer mot og skygge uteområder for solen. Slik tildekking gjøres blant annet for å hindre overoppheting, å bli blendet samt innsyn. Når vi snakker spesifikt om solskjerming for uteområder, har tildekkingen flere funksjoner, for eksempel hindrer den falming av utemøblement. Overordnet sett er den med på å skape et mer behagelig og anvendelig utemiljø ved å skygge for solen, skjerme for vind og gjøre det kjølig om sommeren eller lunt om høsten, alt etter hva man har behov for.
Videre i denne seksjonen tar vi for oss de vanligste typene solskjerming for terrasse:
I tillegg finnes det terrassetak i forskjellige varianter, blant annet med kledning av duk eller PVC-plast. I motsetning til pergolaen som ofte er frittstående, monteres et terrassetak inntil boligen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når vi skal ta for oss prisene på solskjerming for terrasse, må vi skille mellom de forskjellige solskjermingsløsningene, ettersom prisene varierer i stor grad basert på hvilken løsning du velger. De rimeligste løsningene for solskjerming for terrasse, som for eksempel sidemarkise og levegg, koster mellom 800 og 3.000 kroner, mens de store terrassemarkisene kan komme helt opp i 13.000 kroner. Pergola ligger i en prisklasse for seg, da det er størrelsen, materialene og den eventuelle byggingen å ta med i beregningen, men i snitt koster selve pergolaen mellom 10.000 og 40.000 kroner.
Prisene varierer altså avhengig av hvilken type solskjerming du velger, materialet solskjermingen er laget av, og hvilke funksjoner du ønsker.
Under følger en oversikt over prisnivåene for de forskjellige formene for solskjerming for terrasse:
I denne guiden tar vi spesifikt for oss solskjerming for terrasse. La oss derfor få på det rene at en terrasse defineres som et åpent uteområde tilknyttet første etasje i en bolig. Det er som regel inngang til stuen fra terrassen. Uteområdet har hverken tak eller vegger og nedenfor uteområdet er det ofte hage. En enkel huskeregel er at “terra” betyr jord og at terrassen dermed ligger nær marken. Dette til forskjell fra en platting, som er et utegulv bygget på bakkenivå, ofte plen. Veranda skiller seg fra terrasse ved å være overbygget med tak, vegger, rekkverk eller en andre etasje.
I oversikten i forrige avsnitt tok vi for oss prisene for selve solskjermingsproduktet. Det er imidlertid flere faktorer som bør tas med i prisberegningen. I hovedsak er de to viktigste faktorene montering og vedlikehold.
Både arbeidsomfanget og prisen varierer når det kommer til monteringen av et solskjermingsprodukt. De fleste leverandører av større solskjermingsprodukter vil inkludere montering i et eventuelt pristilbud når du tar kontakt med dem. Du kan lese mer om hvordan du kontakter fagfolk som monterer for deg og hvordan du monterer solskjermingsproduktet selv i de neste seksjonene.
Når det gjelder vedlikehold, kommer dette an på solskjermingsproduktet. Solseil og levegg er solskjermingsprodukter som krever lite vedlikehold, mens en motorisert terrassemarkise etter noen år kan komme til å trenge service på motoren eller dukskift. Dette påvirker igjen totalkostnaden ved anskaffelsen av solskjermingsproduktet og er verdt å ta med i beregningen, men det er viktig å påpeke at riktig vedlikehold også øker produktets varighet. Mange produkter finnes dessuten nå i materialer som krever mindre eller intet vedlikehold. Moderne pergolaer finnes for eksempel å få kjøpt i vedlikeholdsfri pulverlakkert aluminium.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
I forrige avsnitt nevnte vi at montering kan utgjøre en betydelig tilleggskostnad, så: Er det mulig å montere solskjerming til terrasse selv? Finnes det lover og regler man må forholde seg til, og er det trygt? I de neste avsnittene vil vi gå igjennom dette produkt for produkt:
Solseil er fullstendig mulig å montere selv. Du trenger tre eller fire ankerpunkter som du fester seilet i. Disse kan enten skrus eller bores inn i vegger, gjerder eller lignende, men enkelte solseil leveres også med stolper man kan feste seilet i. Dette er en god løsning dersom du for eksempel leier bolig og ikke har anledning til å bore i veggen.
Levegg er noe av det enklere å montere selv. Levegger i tre trenger ofte bare å skrues fast med en stolpe og en stolpefot for å stå trygt. Instrukser for dette følger som oftest med produktet når du kjøper det. Sidemarkiser er også mulig å montere selv, mens man må kontakte en leverandør for å få installert solskjermingsscreens.
Terrassemarkiser er krevende å montere, da det er snakk om tunge materialer og krav til kunnskap for at den skal monteres forsvarlig og korrekt. Det kan derfor være lurt å kontakte kompetente fagfolk for montering. Hvis du skal montere terrassemarkisen selv, er det viktig å følge instruksjonsmanualen nøye.
Pergolaer kan leveres flatpakket og settes opp selv. Det er også mulig å bygge en vanlig pergola på inntil femti kvadratmeter uten å søke om det, da dette faller innunder utnyttelsesgraden. Flere byggevarekjeder har byggetegninger som er relativt enkle å følge. Sjekk uansett alltid din kommunes bestemmelser før du begynner på et byggeprosjekt, så slipper du å måtte gjøre dobbeltarbeid eller havne i nabokrangel.
De enklere formene for solskjerming for terrasse, slik som solseil eller levegg, er det ganske vanlig å montere selv, og det har som regel små ringvirkninger hvis noe monteres feil. Feil montering av en terrassemarkise kan imidlertid få alvorlige konsekvenser både for din sikkerhet og husfasadens integritet. Garantien på de større solskjermingsproduktene gjelder som regel også bare hvis leverandørens egne montører tar seg av monteringen. Hvis du ønsker å få en fagperson til å gjøre jobben, kan du lese mer om hvordan du avtaler monteringunder seksjonen nedenfor, kalt “Steg-for-steg”.
Hvordan går du så frem når du skal skaffe deg solskjerming for terrasse? De fleste leverandører av solskjermingsprodukter vil gjerne at du skal kontakte dem direkte med dine behov (og nøyaktige mål på dører og/eller vinduer) før de gir deg et tilbud eller kommer på befaring. For å gjøre denne prosessen mer konkret har vi laget en Steg-for-steg-guide du kan følge for å komme i gang.
Det første du må gjøre, er å bestemme deg for hvilken type solskjerming som passer best til din terrasse. Er det primært å holde solen borte på varme sommerdager som er målet, eller ønsker du også å skape en koselig uteplass som føles skjermet for nysgjerrige forbipasserende? Har du nok plass, kan en pergola være en flott måte å forlenge terrassen og skape en følelse av luksus på, mens solseil eller sidemarkiser er gode løsninger om du har liten plass. Ta med i betraktningen hvilke behov du ønsker at solskjermingen skal dekke, i tillegg til hva du selv ønsker.
Når du har valgt solskjermingsprodukt, er neste steg å gå til innkjøp. Du kan stikke innom fysiske butikker og se hva som finnes, sjekke ut ulike nettbutikker eller ta kontakt med en leverandør eller spesialistforhandler direkte. Først er det imidlertid viktig å ta nøyaktige mål av terrassen for å være sikker på at du kjøper riktig produkt. Et tips er å alltid ta med deg målebånd i butikken, og husk at det ofte kan være snakk om noen ukers leveringstid på produkter du kjøper på nett.
Solskjermingsprodukter for terrasse man kan få tak i på nett eller i butikk:
Det er imidlertid en del solskjermingsprodukter som ikke fåes i butikk eller som det er lurest å kontakte en leverandør for. Dette er blant annet større terrassemarkiser og pergolaer.
Noen av de mest populære leverandørene du kan kontakte angående solskjerming for terrasse:
Det er mange leverandører av solskjerming der ute. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere av solskjerming i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Avhengig av hvilken form for solskjerming du velger, vil du enten være avhengig av en montør eller ha muligheten til å sette den opp selv. Se seksjonen om å montere selv hvis du har valgt et produkt som gir deg muligheten til det, eller les videre for å få vite hvordan du kontakter en montør for solskjermingsproduktet ditt.
Du kan ta kontakt med de fleste leverandør gjennom kontaktskjema på nettsidene deres, hvorpå de henvender seg for å avtale nærmere. Som regel vil de komme på befaring, for å ta mål og organisere montering. De fleste som leverer solskjermingsprodukter, vil gjerne også montere dem selv, for å være sikre på at de monteres trygt og fungerer som de skal.
Når du så ha avtalt monteringen, kan det være lurt å ha ryddet unna utemøbler, blomsterpotter og lignende som kan være i veien for montørene når de kommer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For å oppsummere kan vi si at du kan finne solskjerming for terrasse i både lavere og høyere prisklasser, og at de enklere formene for solskjerming som levegg og solseil er greit å sette opp selv. De større alternativene, som terrassemarkise og pergola, er det ofte lurt å kontakte fagfolk for å få satt opp skikkelig. Hvilken solskjermingsløsning du velger til terrassen din, kommer an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på samt din økonomiske situasjon.
Til slutt gir vi deg noen nyttige tips til anskaffelse av solskjerming for terrasse:
Gjør smarte boligvalg