Vil du vite mer om solskjerming? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solskjerming, inkludert priser, utvendige og innvendige løsninger, hvordan du går frem for å kjøpe solskjerming og mye mer. Med god solskjerming kan du selv justere innslipp av sollys i hjemmet ditt, samtidig som du kan holde varmen ute og forhindre innsyn fra naboer. Kjenner du til fordelene med utvendig solskjerming? Vet du hvilke løsninger som finnes på markedet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Naturlig dagslys er en forutsetning for et sunt inneklima i hjemmet. Men når sola steker som mest og gir mer lys enn du har behov for, kan det gå utover komforten. Med solskjerming kan du selv kontrollere mengden sollys i hjemmet ditt, og du kan hindre sollyset i å nå vindusglassene. På den måten kan du holde solens stråler (og sterke varme) ute i løpet av de varmeste sommerdagene, og slippe inn mer lys de dagene du har behov for det.
Enten du nettopp har kjøpt deg et nytt hus (eller en ny leilighet) eller ønsker å renovere eller oppgradere, kan solskjerming være med på å gi hjemmet ditt en helt annen stemning. I dag kan du velge alt fra elegante og moderne utvendige rullegardiner til plisségardiner, solfilm, pergola og andre løsninger som kan brukes til å skape skygge på terrassen eller i hagen om sommeren. Felles for alle løsningene er at de gjør det lettere å regulere innslipp av sollys. Det finnes mange gode grunner til å vurdere ulike løsninger for solskjerming. Foruten å beskytte mot sollys bidrar mange solskjermingsprodukter til å gi huset et pent og moderne ytre og interiør, og de holder dessuten varmen ute når det er for varmt samt reduserer varmetap når det er kaldt, samtidig som de hindrer innsyn fra naboer og forbipasserende.
Med ny og moderne teknologi kommer stadig flere løsninger for solskjerming på markedet, og utvalget er derfor stort. Det kan gjøre det vanskelig å vite hvilke produkter som egner seg best til solskjerming der du bor. Som nevnt kan solskjermingsprodukter løse flere forskjellige problemer; derfor er det viktig at du først definerer problemet og hva produktet skal ha til hensikt å løse. Mange ønsker å redusere hvor mye sollys som trenger inn i hjemmet, mens andre først og fremst er opptatt av å regulere varme eller beskytte møbler og interiør mot UV-stråler. På soverommet ønsker de fleste løsninger som er helt lystette for å forhindre at lyset forstyrrer søvnen. Design og utseende er ofte viktig uansett hva produktet skal brukes til.
Vi kan skille mellom utvendig og innvendig solskjerming. Med utvendig solskjerming menes produktet som monteres på utsiden av huset, primært i tilknytning til vinduer eller terrasse- og balkongdører. Disse er effektive når det gjelder å redusere varmen fra sola som slippes inn huset, men er til gjengjeld med værutsatte.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For mange er pris en viktig faktor når det gjelder valg av løsning for solskjerming. Som vi skal se lenger nede, finnes det en rekke forskjellige alternativer på markedet, og disse varierer naturligvis også i pris. Enkle løsninger som rullegardin og liftgardin trenger ikke koste mer enn noen få hundrelapper, mens en pergola til hagen av høy kvalitet kan koste godt over 80.000 kroner. Prisen for de fleste produktene varierer dessuten som en konsekvens av tekstilvalg, størrelse, kvalitet, utseende og funksjoner. Derfor vil du finne nokså store prisforskjeller, også innenfor samme kategori av solskjerming. For eksempel kan en vindusmarkise på rundt én meter koste litt over 3.000 kroner, men prisen kan bli dobbelt så høy hvis du ønsker samme vindusmarkise med motorisert løsning i stedet for sveiv.
For enkelte produkter kan det være nødvendig å få solskjermingen montert av en profesjonell installatør. Dette må man gjerne betale et par tusenlapper ekstra for, og det vil påvirke det totale kostnadsnivået. Noen produkter er enkle å montere selv, mens andre gjerne krever at du har erfaring eller er praktisk anlagt. Selv om man kan spare penger på å installere produktet selv, er det viktig å være oppmerksom på at det i noen tilfeller kan gå utover garantien. Dette bør du eventuelt finne ut før du velger om du skal installere selv eller få profesjonell hjelp.
Selv om de store prisvariasjonene gjør det vanskelig å komme med veiledende prisestimater, skal vi se nærmere på noen priseksempler for et lite utvalg av produkter til solskjerming - her oppgitt uten montering:
Vi skal her se nærmere på hvilke alternativer for solskjerming som finnes i dag. Vi begynner med de utvendige løsningene:
Utvendige persienner: Utvendige persienner er et godt alternativ for utvendig solskjerming. Persiennene er effektive mot blending og i å hindre innslipp av lys og varme. Persiennenes lameller kan justeres slik at du enkelt kan bestemme selv hvor mye sol du ønsker å slippe inn etter behov. Lamellene kan også justeres slik at solstrålene reflekteres opp i takflaten og gir lys dypere inn i mørke rom. I tillegg hindrer de innsyn effektivt. Utvendige persienner tåler vind og vær godt og kommer i manuelle og motoriserte varianter.
Screens og zip screens: Begrepene "screens" og "zipscreens" bruker ofte om hverandre, men viser til utvendige rullegardiner i en kassett. Disse har gjerne en duk av polyester eller glassfiber med PVC. Ved hjelp av en spesiell glidelås og et skinnesystem, spennes duken fast i ønsket posisjon. Screens er nokså motstandsdyktige mot vær og vind og er populære alternativ på moderne bygg. En av fordelene med screens er at de hindrer innsyn uten at du fra innsiden mister utsyn. Som regel styres de med en fjernkontroll.
Markiser: De mest populære typene markiser er vindusmarkiser og terrassemarkiser. Dette er et godt valg for deg som ønsker å holde sol og varme ute uten å miste utsikten du har fra vinduet. På den måten føler mange seg mindre innestengt ved å bruke markiser fremfor persienner og screens, men de hindrer ikke innsyn fra naboer og forbipasserende i like stor grad. Terrassemarkiser kan dessuten gi skygge på terrassen eller i hagen, noe som kan være nyttig for deg som liker å sitte ute på de varmeste sommerdagene.
Pergola: Pergola er et godt alternativ for deg som ønsker skygge og en hyggelig sitteplass i hagen eller på terrassen. Pergolaen består av fire stolper og et åpent tak. Selve strukturen, og eventuelt en duk, vil begrense lysinnslipp og skape en behagelig skygge. En pergola brukes altså ikke til å skjerme innsiden av huset for sol, men for å skape et hyggelig "uterom" i hagen eller på en terrasse, som kan brukes om sommeren.
Levegg: Levegg eller sidemarkiser er en annen løsning for deg som ønsker å skjerme terrassen for sol og innsyn. Levegger er gjerne stasjonære, mens sidemarkiser er mer fleksible og kan monteres på ulike måter. Disse skjermer godt mot både sol og vind. Siden sidemarkiser er uttrekkbare, tar de heller ikke opp mye plass på terrassen eller i hagen din.
Solseil: Solseilet har fått navnet sitt av duken som ligner på et seil. Solseilet festes ofte over en utvendig spiseplass der den står i spenn og skaper en behagelig skygge under. Solseilet beskytter mot sol på samme måte som en parasoll, men den står mer stabilt og tåler vind bedre. Solseil kan fås i en rekke forskjellige farger og fasonger. Solseil kan også plasseres over en bil hvis du vil at den skal stå i skyggen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv om det enda er vanlig å bruke vanlige gardiner innendørs, finner det en rekke andre alternativer som faller i smak hos mange. Dette er noen eksempler på gode løsninger til innvendig solskjerming.
Rullegardiner: Rullegardiner er prisvennlige alternativ som kommer i flere forskjellige størrelser, fasonger og farger. Som regel kan du velge mellom rullegardin med kjedetrekk og trådløse rullegardiner. Rullegardiner er effektive når det gjelder å hindre innslipp av sollys og innsyn, men du får naturligvis heller ikke noe utsyn med rullegardinene trukket helt ned. Rullegardin er et praktisk alternativ på soverom hvor man helst vil ha det helt lystett.
Panelgardiner: Panelgardiner ser pent ut og passer godt til deg som er ekstra opptatt av det estetiske. Disse gardinene henger ned, i striper som overlapper hverandre. Dette gir et moderne og dekorativt uttrykk samtidig som det skjermer for solen. Panelgardiner kan fås i polyester, fiber, bomull og mange andre stoffer.
Plisségardiner: Plisségardiner er fleksible gardiner som kan plasseres øverst, nederst eller i midten av vinduet, alt etter behov. På den måten kan du altså velge å skjerme for solen på bestemte punkter. Det kan for eksempel være nyttig hvis solen skinner direkte på TV eller PC-skjerm og du ikke ønsker å mørklegge hele rommet. Plisségardiner er fleksible og praktiske når det kommer til å begrense sollys, men de gjør lite for å begrense varme fra solen.
Lamellgardiner: Lamellgardiner består av flere lameller eller strimler som henger ned, men som kan vinkles for å regulere innslipp av sollys. På den måten kan du også reflektere sollyset i den retningen du ønsker. Dette er en dekorativ løsning som både ser pent ut i moderne hjem og som effektivt begrenser sollys og innsyn. Lamellgardiner passer særlig godt på skråvinduer.
Liftgardiner: Liftgardiner er gardiner som kan heises opp eller trekkes ned. Når de heises opp, folder gardinet seg pent sammen. Liftgardiner festes i vinduskarmen og er derfor et godt alternativ hvis du ikke har tilstrekkelig plass til gardinstenger. Du kan løfte gardinene opp manuelt, men du finner også motoriserte liftgardiner.
Persienner: Mange bruker innvendige persienner for å skjerme for solen. Du finner innvendige persienner i en rekke farger og kan som regel velge mellom aluminium eller tre som materiale. Det finnes både manuelle og motoriserte persienner. Innvendige persienner er imidlertid ikke like effektive som utvendige persienner når det kommer til å holde varme ute.
Solfilm: Solfilm er et godt valg for deg som er ekstra opptatt av å beskytte husets interiør mot UV-stråler. Solfilm stopper opptil 99 % av UV-stråler og holder varmen ute på en effektiv måte. Dessuten hindrer den innsyn uten å hindre utsyn. Ved å bruke solfilm unngår du at møbler, parkett, kunst og annet interiør blir bleket av sola.
Før du går i gang med å kjøpe solskjerming, må du finne ut hvilke behov produktet skal dekke. Trenger du solskjerming inne i huset, i hagen eller på terrassen? Trenger du solskjerming hovedsakelig for å redusere lysinnslipp, hindre innsyn eller begrense varme fra sollys? Er det viktig for deg at utsikten fra vinduene dine bevares? Dette er spørsmål du bør stille deg selv til å begynne med. Deretter kan du begynne å tenke på hvilke produkter som er best egnet til å ivareta behovene dine. Trenger du et helt lystett soverom, kan du for eksempel vurdere noen enkle rullegardiner eller innvendige persienner. Er du opptatt av å skjerme stuen for sollys og hindre varme i å komme inn, kan du vurdere utvendige persienner. Zipscreens og solfilm er gode alternativ hvis du er opptatt av å kunne bevare utsikten. Trenger du solskjerming på terrasse eller i hagen, kan du vurdere pergola, solseil eller levegg for eksempel.
Når du har funnet ut hva slags løsning du trenger, kan du begynne å undersøke utvalget på markedet. Du finner mye informasjon på nett, men for noen av de mer kostbare produktene kan det være vanskelig å finne konkrete priser. Ofte tilbyr leverandøren en gratis befaring for å kunne gjøre oppmålinger og gi deg tips om produkter som passer godt til ditt hjem. Det kan være lurt å ta i bruk slike tilbud om befaring for å finne ut hva slags type solskjerming som egner seg for dine behov. Hvis du heller bestemmer deg for å dra ut til en butikk selv eller bestille produktet på nett, er det viktig at du måler opp vinduene dine og finner ut hvilke størrelser du trenger før du kjøper. Hvis ikke risikerer du å få solskjermingsprodukter som ikke passer.
For å unngå de aller dyreste leverandørene, anbefales det at du henter inn flere tilbud slik at du kan sammenligne alternativene dine. Hvis du henter inn tre tilbud for samme produkt, har du et godt sammenligningsgrunnlag. Du bør se hva som er inkludert i prisen, om det er store forskjeller på produktene, om prisforskjellen skyldes at det ene produktet er av høyere kvalitet eller har ekstra funksjoner som de andre ikke har, og om montering er inkludert i prisen. Ofte kan det likevel lønne seg å betale litt mer for bedre kvalitet, særlig for solskjermingsprodukter som skal monteres utvendig og som er ekstra utsatt for påkjenninger fra værforholdene ute.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvalget av solskjermingsprodukter i Norge er stort. Det kan gjøre det vanskelig å finne den optimale løsningen for akkurat deg. Avslutningsvis gir vi deg noen råd som kan hjelpe deg på vei.
Dersom det er viktig for deg å ikke bare beskytte huset mot sollys, men også å holde varmen ute om sommeren, bør du velge utvendig solskjerming. Med utvendige persienner eller screens, holdes omtrent 90% av varmen fra solen ute. Enkelte innvendige produkter med tykk tekstil kan også redusere varme fra sola til en viss grad, men ikke like effektivt.
Det kommer stadig flere motoriserte løsninger på markedet. Ofte koster de mer, men de gir også mer komfort. Noen kan styres med en fjernkontroll fra sofaen, mens andre betjenes ved hjelp av en bryter. Dette er dessuten et sikrere alternativ for barn sammenlignet med løsninger som krever snorbetjening.
Hvis du er usikker på hva du trenger, bør du bestille en befaring for å få en fagperson til å se på solskjermingsbehovet i huset ditt eller leiligheten din. Det er for eksempel ikke så lett å vite hvor stor markise man trenger for at den skal gi god nok beskyttelse mot sollys og regn og for å kunne åpne døren eller vinduet uhindret. Ved å bestille befaring kan du få gode tips til plassering og andre relevante forhold slik at du får mest igjen for pengene.
Gjør smarte boligvalg