Vil du vite mer om montering av varmepumpe? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du får montert en varmepumpe, derunder de ulike prisnivåene, hva som er med på å avgjøre prisen, hvilke alternativer som finnes på markedet, hvordan du skal gå frem i valget av varmepumpe, og mye mer. Er du klar over at du kan spare flere titalls tusen på å velge riktig varmepumpe for akkurat din bolig? Og er det egentlig lov å montere pumpa selv? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
I motsetning til annen elektrisk oppvarming, som blant annet panelovner, vil varmepumpen kunne spre den opparbeida, varme luften rundt om i boligen din. Dette vil føre til et bedre inneklima, for med hjelp fra viftene eller rørene som legges i gulvet, vil varmen kunne strekke til overalt og du slipper å oppleve at noen deler av boligen blir kjølige, mens andre områder i boligen oppleves som veldig varme. Som om ikke det er nok, er varmepumpen også et grønt alternativ som vil sørge for at du sparer penger i det lange løp. Kort fortalt vil en varmepumpe spare deg for større utgifter i det lange løp, ved at den bruker mindre energi til oppvarmingen av boligen din, og når den krever mindre energi enn annen oppvarming, er det også et mer naturvennlig alternativ.
I forhold til annen alternativ oppvarming, vil en varmepumpe kunne spare deg for 30-80 % av energien som ellers ville gått med til oppvarming av boligen din. Hvor mye energi du vil kunne spare, beror på flere faktorer, derunder hvor stor boligen din er og hvor godt isolert den er, hvor stort ditt totale energiforbruk er og hva slags klima det er der du bor, og ikke minst: hva slags varmepumpe du velger, og hvordan den er dimensjonert. Det er imidlertid svært sannsynlig at det over tid vil være økonomisk lønnsomt, og ikke minst svært miljøvennlig å bytte til oppvarming med varmepumpe. Å tenke grønt skal også lønne seg økonomisk, og i den forbindelse dukker det ikke bare opp stadig flere nyvinninger som baserer seg på grønn teknologi; man kan også få statlige tilskudd til å investere i disse. I teksten som følger, skal vi derfor se nærmere på de ulike variantene av varmepumper, de ulike prisnivåene på disse - noen er rimeligere, mens andre koster relativt mye - hvilken variant som kan passe for nettopp deg, hvordan du får en varmepumpe montert og mye mer!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Vi skiller hovedsakelig mellom fire ulike varmepumper, og prisen på disse kan variere i betydelig grad. Noen er relativt billige, mens andre er svært kostbare. Vi skal nå ta for oss én og én av de ulike variantene om gangen, og vi starter med et av de rimeligste alternativene:
Luft-til-luft-varmepumpe: Prisen på denne varianten ligger ofte et sted mellom 5.000 og 30.000 kroner. Den store differansen skyldes faktorer som kvaliteten på produktet, konstruksjonen, levetiden og hvordan den frakter varme, men som med det meste annet har også merket noe å si på prisen av varmepumper. Monteringen koster som regel et sted mellom 5.000 og 10.000 kroner. Variasjonen i pris baserer seg på hvor omfattende monteringen er. Faktorer som framkommelighet til monteringsstedet, betongvegg fremfor trevegg og/eller hvor høyt over bakken pumpen skal monteres, kan føre til en høyere pris. Dette skyldes at installatørene opererer med faste “pakker”, hvor alt som faller utenfor disse eller byr på ekstra komplikasjoner, vil føre til en økning i prisen på monteringen.
Luft-til-vann-varmepumper er betraktelig mye dyrere enn det forrige alternativet. Du må her påregne en totalsum på rundt 50.000 til 180.000 kroner. Dette er kostnaden du må ut med for selve varmepumpen. Standard montering kommer i tillegg, og vil ofte koste et sted mellom 7.000 og 15.000 kroner. Blir leverandøren nødt til å borre gjennom en murvegg, bruke lift eller operere på et generelt krevende sted, vil monteringen av luft-til-vann-varmepumpe også bli mer kostbar enn den oppgitte prisen ovenfor.
Væske-til-vann-varmepumpe er det dyreste alternativet på markedet. Til gjengjeld er det alternativet som er mest energibesparende og har lengst levetid. Denne varianten kan også omtales som jord-, sjø-, grunnvanns- eller bergvarmepumpe. Den kommer altså i ulike varianter. Varmepumpen alene har en pris som varierer mellom 70.000 og helt opp til 180.000 kroner. De ulike variantene av varmekilde setter også sitt preg på kostnadsbildet. Bergvarme med en energibrønn koster fra 200.000 kroner og oppover. Skal du ha jordvarme, kan dette bli noe billigere, men ulike varianter av dette kan koste et sted mellom 150.000 og 250.000 kroner.
Avtrekksvarmepumpe, eller ventilasjonsvarmepumpe, koster ofte et sted mellom 20.000 og 80.000 kroner. Denne varianten er nokså uvanlig i Norge, og det kan nok skyldes at den passer bedre inn der hvor vintrene holder seg milde. Når det er sagt, kan den passe for deg som holder til ved et kystklima. Denne varmepumpen gjenvinner varmen som allerede eksisterer i boligen ved å nyttiggjøre seg luften fra boligens fuktigste rom og hente ut varmen i denne; den gjenbruker altså energi fra gammel, brukt luft og den slipper også inn frisk luft og ventilerer rommene via ventiler i ytterveggene. Den oppvarmede romluften ledes via et kanalsystem inn i varmepumpen, hvor energien gjenvinnes.
Hvilket alternativ som vil være best for deg, baserer seg på flere ulike faktorer:
Er du usikker på hvilket alternativ som passer best for deg, er det lurt å ta kontakt med ulike leverandører og få dem til å komme på en befaring. De fleste tilbyr gratis befaring uten noen forpliktelse om at du må kjøpe varen fra dem. De vil kunne svare på hvilket alternativ som kan lønne seg, hvor den eventuelt burde plasseres og mye mer - og du kan faktisk få støtte av Enova til en slik befaring likeså, noe du kan lese mer om i avsnittet om statsstøtteordninger. I avsnittet “Hvordan få montert varmepumpe” har vi dessuten listet opp noen forslag til ulike sertifiserte installatører.
For å ta det viktigste først så er montering av varmepumpe noe du må få utdannet og kvalifisert personell til å utføre; det er ikke en jobb for deg som privatperson, og det er ikke en jobb for ufaglærte, samme hvor mye erfaring de måtte mene de har. Varmepumpemontører skal ha F-gass-sertifisering og være tilknyttet en godkjent, sertifisert bedrift.
Selve monteringen av varmepumpen kan være en svært fordyrende faktor når det gjelder totalkostnaden for denne typen oppvarming. Varmepumper blir montert på forskjellige måter, noen varianter har én ute- og én innedel, mens andre har bare én innedel. En del varmepumper har såkalt “flersplitt”, det vil si at de har mange innedeler (primært beregnet på mange ulike rom) som er koblet til én utedel, og alle innedelene kan styres individuelt. For de variantene som har både inne- og utedel, er det nødvendig å borre hull i veggen, slik at man får koblet de to separate delene sammen, og med flersplitt vil du også måtte koble de ulike innedelene til hverandre. Har du vegger av betong, stein eller annet mer krevende materiale, vil det by på ekstra utfordringer for vedkommende som skal installere pumpen, noe som vil gjenspeiles i installasjonsprisen. Et hull i murvegg vil eksempelvis kunne koste cirka 3.000 kroner. De aller fleste luft-til-luft-varmepumper krever montering av både inne- og utedel; væske-til-vann-varmepumpene er noe større enn de andre variantene, men krever til gjengjeld ingen utedel, bare en innedel (og røropplegg).
Væske-til-vann-varmepumpen er som nevnt det dyreste alternativet blant de ulike varmepumpene, primært fordi pumpen i seg selv er svært kostbar. Men denne varianten fordrer altså også at det blir lagt rør som kan frakte den vannbårne varmen rundt i boligen din samt eventuelle radiatorer til å distribuere den, noe som igjen gjør at man i de fleste tilfeller må rive opp eksisterende gulv, legge rør, og deretter legge nytt gulv eller legge på plass igjen det gamle.
Under ser vi på noen av aktørene som tilbyr montering av varmepumpe i Norge. Dette er sertifiserte og godkjente aktører som også inngår i oversikten til Norsk varmepumpeforening, som jobber for tryggere og bedre installasjoner av varmepumper:
Inselo Norge AS er kjent som spesialister på flere ulike installasjonstjenester, og hjelper både privatpersoner og større bedrifter med installasjoner og kundestøtte når det gjelder ulik elektronikk; alt fra varmepumper til parabolantenner. Elkjøp og Jula er blant tilbyderne som har avtaler med Inselo. Hovedkontoret deres ligger i Kristiansand, og tjenestene leveres via et landsdekkende nettverk av sertifiserte installasjonspartnere.
Mitsubishi Electric (Europe / Norwegian Branch) er kjent som en av verdens største aktører innen klimasystemer, og i 2015 kjøpte de opp Miba AS, som hadde agenturet på varmepumper fra Mitsubishi i Norge. De tilbyr klimaanlegg til privatboliger, bedrifter og industri.
NTE Elektro holder til i Trøndelag og leverer mange ulike typer elektriske installasjoner, derunder montering av varmepumper. De ble stiftet i 2007 og kan skilte med omfattende kompetanse på en rekke områder: el-kontroll, termografering, brannvarslingsanlegg og fiberanlegg og dertil installasjon og service av varmepumper.
Varmepumpe Energy AS holder til på Østlandet og fører mange av de største varmepumpemerkene. De tilbyr montering, reparasjon, salg og service, og de har gratis befaring. Samtlige montører er f-gass-sertifiserte, ifølge bedriften selv, og de har syv års erfaring fra bransjen.
Daikin Norway AS leverer både aircondition og varmepumper til privatboliger, næringsbygg og offshoreindustri, med mer. De kjøpte i 2018 opp familiebedriften Friganor AS, som til da hadde vært Daikins eneimportør i Norge. Daikins medarbeidere mener å kunne skilte med høy teknisk kompetanse og jobber tett sammen med rådgivere og entreprenører for å finne energieffektive løsninger.
NVE, Norsk varme og energi har sitt hovedkontor i Oslo og er en totalleverandør av bergvarmepumper og luft-til-vann-varmepumper, som også tilbyr serviceavtaler. De leverer og kobler opp ditt nye anlegg, sikrer at det fungerer som det skal og gir grundig opplæring i de ulike funksjonene.
Disse aktørene tilbyr sine tjenester i flere norske byer, men skulle det vise seg at de ikke holder til i nærheten av deg eller kan hjelpe med montering i akkurat ditt tilfelle, anbefaler vi at du legger inn dine behov hos oss i Boligsmart. De fleste av de ovennevnte installatørene tilbyr såkalt standard installasjon til cirka 5.000 kroner. For å sjekke om installasjonen hos deg faller inn under denne kategorien, kan det være greit med en befaring først, før du tar et endelig valg av montør. Hvis monteringen hos deg viser seg å bli mer krevende enn en “vanlig” montering, kan du fort ende opp med å betale en god del mer enn standardprisen, og dette er det greit å ha budsjettert med på forhånd!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det koster ofte en del å gjennomføre miljøvennlige investeringer og tiltak. I en ideell verden burde det ikke være slik, og for å gjøre grønne investeringer litt enklere, ble det norske statsforetaket Enova etablert i 2001. Målet var og er å gjøre det grønne skiftet mer lønnsomt for bedrifter av ulike størrelser, men også privatpersoner. Det skal lønne seg å tenke og handle miljøvennlig. Varmepumpen er én av mange miljøvennlige tiltak som kvalifiserer til denne formen for statsstøtte.
Når det er sagt, er det faktisk ikke alle variantene som gir grunnlag for støtte i disse dager. I dag støtter Enova kun væske-til-vann-varmepumper, med 10.000 kroner, akkumulatortank (tilkoblet varmeanlegg for romoppvarming) med 5.000 kroner og omlegging av vannbåren varme med 10.000 kroner. Det er eksisterer altså et veldig tydelig kriterium for å få statsstøtte, og det er at varmepumpen skal forsyne boligen din med vannbåren oppvarming fra et avansert anlegg; luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper er blitt såpass tilgjengelige, prisgunstige og utbredt i det norske samfunnet at Enova mener markedet regulerer seg selv - i den grad at disse ikke lenger gir krav på støtte. Væske-til-vann versjonen er såpass mye mer kostbar og mindre utbredt at den fremdeles blir støttet.
Den enkleste måten å spare penger på, er ved å gjøre ting selv. Men når det gjelder varmepumper, er selvmontering dessverre ikke engang et alternativ. Det er rett og slett ulovlig å utføre dette på egen hånd. Slik har det ikke alltid vært, men i 2013 ble det innført et krav om at installatøren og installatørens bedrift, som skal stå ansvarlig for monteringen, må være sertifisert til slike oppdrag. Dette kalles F-gass-sertifisering. Det er også slik at eventuelle demonteringer og/eller service på anlegget må bli utført av profesjonelt personell, fra en F-gass-sertifisert bedrift.
Den desidert viktigste grunnen til at dette kravet dukket opp, er at varmepumper drives med potensielt farlige gasser som inneholder fluorforbindelser. Disse gassene er trygge så lenge de holdes i lukkede systemer, men skulle det oppstå lekkasjer, vil de kunne være skadelige for miljøet, eller enda mer spesifikt: for ozonlaget vårt.
For å kunne kategoriseres som “sertifisert”, er montør og bedrift derfor nødt til å ha godkjent F-gass-sertifikat, og ved å benytte deg av utdannet personell sørger du som kunde for at varmepumpen blir plassert og montert på en god og sikker måte. Når privatpersoner prøver å montere varmepumper selv, fører dette nesten alltid til redusert eller utilstrekkelig effekt ved bruk av pumpa, samt at den i verste fall får skader eller kortere levetid. På toppen av det hele vil varmepumpen også miste sin produktgaranti.
I avsnittet “Hvordan få montert varmepumpe” nevnte vi at væske-til-vann-varmepumpe oftest krever at man fjerner gulvet i boligen og legger det på nytt, for å gi plass til rørene som skal frakte varmen rundt. Selve rivingen av gulvet, samt det å legge det tilbake på plass, er noe du som privatperson kan gjøre selv, mens rørene og selve monteringen må du la fagfolkene ta seg av. Her er det også svært lurt å forhøre seg med nevnte fagfolk før du begynner å rive gulv, slik at du ikke gjør jobben verre for de som skal montere varmepumpen hos deg.
Vi tipser også om NIBE, som selv hevder å være “Nordens største fabrikant av varmeløsninger for bolig”; de er også en av Europas ledende produsenter av varmepumper. De har et interaktiv kart på hjemmesidene sine der du kan søke opp varmepumpeservice-aktører over hele landet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I dette avsnittet lister vi opp noen generelle hensyn og prosesser det kan være lurt å gjøre seg kjent med:
Helt avslutningsvis vil vi si; det lønner seg alltid å tenke grønt! Du gjør både jordkloden, dine medmennesker og deg selv en stor tjeneste ved å bytte til en miljøvennlig varmepumpe. Lykke til med valget!
Gjør smarte boligvalg