Vil du vite mer om markisemotorer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du går frem for å skaffe deg motorisert markise samt hvor du kan kjøpe separat motor, fordeler ved automatiske løsninger, og mye mer. Kjenner du til fordelene ved utvendig solskjerming og spesielt betjening med fjernkontroll? Visste du at du kan montere motor i din gamle manuelle markise? Og er du klar over hva du bør huske på om du gjør dette selv? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
For å ta det grunnleggende aller først: Markiser er en uvendig solskjermingsløsning for vinduer, terrasser og lignende. I dag kan du få tak i automatiserte markiser, enten du kjøper ferdig elektrisk solskjerming eller velger å oppdatere den manuelle markisen du allerede har ved å kjøpe motor separat.
Motoriserte markiser styres i utgangspunktet med egen fjernkontroll eller med en bryter på veggen. Fjernkontrollen er noen ganger inkludert i prisen for motor, andre ganger ikke. Det er videre mulig å montere, eller ettermontere, systemer som gjør det mulig å styre solskjermingen med et enkelt klikk via apper på mobiltelefon, nettbrett eller PC.
Det finnes dessuten tilleggsfunksjoner til elektriske anlegg, som solføler og vindmåler: Markisen kan da regulere seg selv etter været, og automatisk trekkes inn hvis det blåser nok eller det er sterk sol. Det finnes også kombinasjonsløsninger med både solføler og vindmåler. Følerne vil da kunne kommunisere på en måte som gjør at den viktigste funksjonen under de gjeldende omstendighetene overstyrer den andre.
Om du tenker å gå til innkjøp av separat markisemotor, bør du på forhånd forsikre deg om at modellen er kompatibel med den typen markise du har. Det er vanlig at markiser har kassett, altså en avlang boks øverst på markisesystemet hvor duken ligger beskyttet. Noen markiser er laget uten en slik kassett. Videre er det slik at noen motorer for eksempel passer til løsninger med “halvkassett”, det vil si at duken ligger beskyttet i kassetten, mens armene ligger synlige under markisen. Andre motorer igjen er tilpasset “helkassett” og/eller enklere modeller uten kassett. De fleste motorer passer til flere typer på en gang.
Hvis du er ute etter en motorisert markise, kan du kontakte solskjermingspesialister som Solskjerming AS og Markisehuset som hjelper deg med hele prosessen, om ønskelig, eller du kan kjøpe en separat motor hos butikker som Felleskjøpet eller Europris. Du har også leverandører som Ketil Moen Spesial AS, som har spesialisert seg på elektronikk tilknyttet solskjerming.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisene for markisemotorer varierer, men de ligger gjerne et sted mellom 1.000 og 4.000 kroner. Du kan få fjernkontroller til alt fra rundt 200 til 1.000 kroner; noen er mer avanserte enn andre og kan blant annet styre flere markiser samtidig. Under finner du noen leverandører av markisemotor og markiser, med ytterligere prisinfo:
Noen leverandører inkluderer frakt i sine priser, men ikke alle. Monteringshjelp må du regne med at kommer i tillegg.
Tradisjonelle markiser er en løsning de fleste er godt kjent med, og da også ulempene: Utsikten forsvinner når duken føres helt ned, og halvveis nede oppstår glipper på hver side hvor sollyset kan slippe inn. Terrassemarkiser har stengene skjult oppunder duken, men modeller til vinduer holdes som regel oppe av stenger som kan være i veien på uteområdene. En markise samler dessuten en god del støv, pollen og nedbør. Skulle den bli våt, bør den få tørke helt før den kjøres inn igjen. Noen vil kanskje også irritere seg over støy når duken blafrer i vinden. Men nå pirket vi fælt. Fordelene med markiser generelt er at de er praktiske når det gjelder å regulere temperaturen innendørs, beskytte interiøret mot blekende solstråler og hindre innsyn. Ved å hindre overoppheting av boligen din kan du spare penger og miljøet ved å senke behovet for avkjøling som krever strøm. Markiser kan samtidig beskytte uteplassen din mot både sol og regn.
Men det er jo typisk, da, at det manuelle håndtaket til markisesveiven befinner seg inne blant rosebuskene, eller mer udefinerbart buskas. Kanskje husker du fra barndommen av hvordan småkryp fra slik jungel kunne komme krypende ned langs armene dine idet du var midt i sveivingen. Og du sveivet for harde livet; du skulle hjelpe til, frykten til tross! Og la oss være ærlige, dette ubehaget kan også gjelde voksne. Redningen? Med markisemotor og fjernstyring blir ikke kronglete tilgang til styremekanismen noen utfordring lenger. Om du har flere automatiserte markiser, kan du styre dem samtidig og spare tid. I tillegg får småkrypene være i fred. Så lenge du har internettilgang, kan du dessuten betjene markisen selv når du ikke er hjemme.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Ja, motor til en markise kan du faktisk montere selv. Du kan oppdatere en manuell markise, eller bytte ut en defekt motor i en allerede automatisert en. Sørg for at du har målt opp den innvendige diameteren på røret duken er rullet opp på, samt diameteren på den motoren du vurderer å kjøpe. Motoren har nemlig en avlang form og skal føres inn i nevnte sylinder, den som befinner seg i midten av markiseduken øverst i vinduet. Solskjerming AS skriver på sine nettsider at du med fordel kan ta bilde av hvordan anlegget ditt ser ut, gjerne etter at du har tatt ut den gamle motoren, slik at du kan vise dette til en forhandler eller solskjermingsspesialist ved behov.
For å få satt inn motoren må dekselet rundt systemet demonteres. Før du begynner på selve demonteringen, bør du binde sammen sylinderen med duken og en tilknyttet stang som ligger langsmed denne. Hvorfor er det så viktig? Jo, for å unngå at stangen og sylinderen beveger seg fra hverandre på grunn av spennet i markisens armer. Når det er gjort, kan du gå i gang med å ta fra hverandre dekslet som består av to deler, ett feste på hver side av markiserullen. Du bruker skrutrekker og skrur ut skurene som holder dette sammen. Når dekselet er av og motoren er satt inn, skal dekselet og sveiv-stangen kobles på igjen. Så skal motoren tilkobles elektrisk strøm i henhold til spesifikasjoner i bruksanvisningen. Ledninger og kontakter som skal være utendørs, må være sikret mot vannsprut. Dersom du ikke har strømtilgang der hvor vinduet med markisen er, eller dette avsnittet gjorde deg usikker, kontakter du en elektriker.
Det finnes også videoer og monteringsanvisninger på nett. Felleskjøpets har for eksempel en slik video for montering av sin modell. Monteringsanvisningen, som du også finner på deres nettside, viser i tillegg hvordan du stiller inn en eventuell fjernkontroll.
Klassiske markiser med manuell sveiv har jo fungert godt i mange år, og det er lov å tenke at den lille ekstra jobben dette krever, bare er sunn. Billigere blir det jo også. Samtidig har du i dag masse å velge mellom, også andre typer utvendig solskjerming. Disse kan alle fås med elektriske løsninger om det er ønskelig. Solskjerming kan kjøpes i standardstørrelser i butikker som Ikea, Maxbo og Jysk eller kjøpes via spesialister som tilbyr gratis befaring, salg av en rekke produkter samt måltilpassede løsninger og monteringshjelp: Her kan vi nevne Kjells markiser, Solskjerming AS og Markisehuset, som bare er noen av de mange aktørene som finnes der ute. Nedenfor skal vi se nærmere på noen alternativer innen utvendig solskjerming:
Du kan lese mer i vår artikkel om utvendig solskjerming. Under har vi listet opp et utvalg aktører på markedet for utvendig solskjerming, med litt ekstra info om hver av dem:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du har mulighet både til å kjøpe ferdige elektriske markiser og til å bytte ut motorer som ikke fungerer lenger. I tillegg kan du altså velge å gjøre markisen din smartere ved å kjøpe motor separat. Du kan da montere den inn i det horisontale markiserøret selv, ved hjelp av den medfølgende monteringsanvisningen. Som regel er denne også tilgjengelig på produsentenes nettsider, gjerne med tilhørende instruksjonsvideo.
Husk at du alltids kan ta kontakt med en solskjermingsspesialist for hjelp med montering. De fleste aktørene på markedet tilbyr dessuten gratis befaring, uten kjøpsforpliktelser, og du kan da benytte anledningen til å få råd og pristilbud på produkter og installasjon. Eventuelt kan du sammenligne tilbud fra flere og finne ut hva disse inkluderer, for å skaffe deg den beste avtalen. Vi tipser her om at du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, hvorpå vi hjelper deg med å finne relevante aktører i ditt nærområde, slik at du slipper å lete selv!
Om du kjøper motor i form av en standardløsning fra en butikk, husk å sjekke målene: Diameter på motoren skal passe med diameter på innvendig sylinder, det vil si den sylinderen som markiseduken rulles opp rundt. Har du halvkassett, helkassett eller en markise uten kassett? Passer den aktuelle motoren til den typen du har hjemme? Har du utendørs strømuttak ved markisen, og er dette egnet for kobling til den motoren du vurderer? Dette finner du ut av ved å lese produktinformasjonen eller ringe en montør eller en elektriker.
Vindusmarkiser brukes til å stoppe solenergi foran vinduene, altså før den når inn i boligen din. Slik utvendig solskjerming egner seg altså særlig godt til temperaturregulering når det er varmt ute, hindrer skadelige UV-stråler og gjør det behagelig inne. Denne effekten kan optimaliseres med markisemotor og automatiserte løsninger: Markisen stilles inn via app eller fjernkontroll og reagerer da av seg selv ut fra omgivelsene og behov, før du behøver å tenke på det.
Du kan beskytte markisen din ved å skjule den i en kassett og forlenge levetiden ved at det blir enklere å holde den ren. For rengjøringen må du nesten stå for selv; kanskje like greit, så slipper du å gro fast i godstolen mens intelligente markiser gjør all jobben!
Gjør smarte boligvalg