Vil du vite mer om markiser med motor? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om alternativene som finnes der ute og hva du må betale for dem. Visste du at du kan montere markisemotor på din gamle markise? Eller at du kan skaffe skygge på terrassen kun ved hjelp av din egen stemme? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Vi nordmenn er glade i hjemmene våre; vi er et folkeslag som tilbringer mye tid i hjemmet og dermed også ønsker å gjøre dem så bekvemme, velutstyrte og funksjonelle som mulig. Norge er også på toppen hva digitalisering og etterspørsel av elektronikk angår, så det var bare et tidsspørsmål før disse to tingene skulle smelte sammen og skape en enorm interesse for Smart Home, eller smarte hjem. Fra panelovner med dagsenking og wifi-koblede høyttalere i alle rom, til kjøleskap som skriver handlelisten for deg: Hjemmene våre blir smartere og smartere, og nå også solskjermingen vår.
I denne artikkelen skal vi ta for oss markiser med motor. Dette er ingen nyvinning i seg selv, solskjerming som har motor eller går på strøm har vært på markedet en stund, men i senere tid har bransjen utviklet seg til å også tilby smarte løsninger. I de neste seksjonene vil vi gå igjennom alt fra motormodeller til appstyring.
Markise er en form for utvendig solskjerming og finnes både som vindusmarkiser og terrassemarkiser, der vindusmarkisen skygger for et individuelt vindu, mens terrassemarkisen skaper et skyggefullt areal under seg. Du kan lese mer om markiser generelt i våre dedikerte guider til Solskjerming for vindu, Solskjerming for balkong og Solskjerming for terrasse.
En markisemotor er en form for betjening av markisen: En liten, sylinderformet elektrisk motor som monteres inne i markiserøret (Metallrøret markiseduken er surret rundt), og som maskinelt fører markisen ut og inn for deg. Du kan styre motoren på flere måter, fra standardløsninger som veggbryter og fjernkontroll, til betjeningspaneler med touch-funksjon eller via app på smarttelefonen din. Du kan lese mer inngående om motormodeller og styringsløsninger i seksjonen Populære modeller og leverandører.
Man kan kjøpe ferdige motoriserte markiser eller sette motor på en allerede eksisterende markise. Markisemotor er mulig å kjøpe i et utvalg butikker eller fra en leverandør med spisskompetanse på solskjerming. En markisemotor er fullstendig mulig å montere selv, men blir som oftes montert for deg hvis du kjøper den fra en leverandør av solskjerming. Vi vil komme tilbake til både leverandører og butikker senere i artikkelen, men først skal vi se litt på kostnadene du må regne med ved anskaffelse av markise med motor.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Selve motoren til en markise koster mellom 1.600 og 6.000 kroner, mens en ny markise levert med integrert motor kan ligge på mellom 2.500 og 13.000 kroner, avhengig av størrelse på markisen samt motormodell.
Når vi skal ta for oss prisen på markise med motor må vi altså som punkt en se på hva selve motoren koster og hva en eventuelt ny markise koster. En manuell vindusmarkise koster mellom 3.500 og 6.500 kroner avhengig av størrelse, mens en manuell terrassemarkise, som ofte i utgangspunktet er større, kan komme helt opp i 13.000 kroner.
Som punkt to må vi se på hva de forskjellige styresystemene koster. Disse er mangfoldige og varierer både i kompleksitet og design.
Under følger en oversikt med prisoverslag for vanlige styringsmetoder for markisemotorer:
Tredje punkt i prisanslaget omhandler tilvalgene de fleste solskjermingsleverandører tilbyr til en motorisert markise. Disse omhandler automatisk solskjerming og inkluderer produkter som for eksempel sol- og vindsensorer, som ligger på mellom 1.200 og 2.000 kroner.
Du må altså ta dine behov i betraktning for å kunne få en oversikt over totalkostnaden: Er du ute etter en motor til en allerede eid markise, eller skal du ha helt ny motorisert markise? Klarer du deg med en enkel fjernkontroll som styringsmetode eller ønsker du deg det mest høyteknologiske? Alle disse faktorene har en innvirkning på den endelige prislappen, og som vi ser av prisene ovenfor, må du regne med å betale rundt 17.000 kroner for en helt ny markise med motor og det nyeste i Smart Home-styring, mens du må gi ca. 2.000 kroner ved valget av en enklere veggbryter til motoren man monterer i sin gamle markise.
En siste ting å ta med i betraktningen er kostnadene ved montering og eventuell service. De fleste store solskjermingsleverandører vil inkludere montering i et eventuelt pristilbud når du tar kontakt med dem. En motorisert markise vil kunne komme til å trenge service på motoren eller dukskift i løpet av produktets levetid. Dette har innvirkning på totalkostnaden, men det er viktig å påpeke at riktig vedlikehold også øker produktets varighet. Markisemotorer er dessuten laget for utendørs bruk og moderne markiser lages i materialer som krever lite vedlikehold og som er beregnet på norsk klimas vær og vind.
Betalingsmodellen varierer ut ifra hvor du kjøper produktet. Mens du i butikk som oftest betaler et engangsbeløp med en gang, vil en leverandør av solskjerming gi deg et pristilbud etter å ha kommet på befaring for å ta mål og diskutere den beste løsningen for din situasjon. Flere solskjermingsleverandører har avtaler om betalingsutsettelse eller delbetaling i samarbeid med banker, hvor du kan søke om finansiering.
Trenger du virkelig markise med motor? I dagens samfunn er det stadig noe nytt og trendy man må skaffe seg. Er en Smart Home-kompatibel markisemotor noe som kommer til å være gunstig for deg i lengden, eller bare nok et elektronikkprodukt som drar strøm? La oss se på noen fordeler og ulemper med motorisert markise.
Først og fremst er en motoriserte solskjermingsprodukter svært praktiske. Det er deilig med alt som er gjort, og med automatisk regulering av markisen, slipper du å grue deg til å komme hjem til et overopphetet soverom eller huske å ta ned markisen slik at sofaen ikke blir solbleket når du reiser bort. Automatisk solskjerming åpner nemlig opp for funksjoner som tidsinnstilling basert på solens plassering på himmelen og er en særdeles praktisk løsning når man er borte fra hjemmet. Automatisk senking og heving av terrassemarkisen kombinert med tidsinnstilt utebelysning kan dessuten være et sikkerhetstiltak mot innbrudd, da det gir inntrykk av at noen er hjemme.
For personer med spesielle behov eller funksjonsnedsettelse, er markise med motor en god løsning, da man kan styre dem med både fjernkontroll og stemmegjenkjenning, eller montere markisebryteren i tilpasset høyde på veggen. Funksjonell og tidsriktig solskjerming kan dessuten øke boligens verdi, skulle du ønske å selge.
Et argument imot markise med motor kan være at det er i overkant dekadent og at man klarer seg med rimeligere alternativer. Med dagens strømpriser kan man også med god samvittighet se bort ifra nok et elektrisk produkt. Dersom du bor i sameie eller borettslag, kan det være reglementer for konformitet i uttrykket hva bygningens fasade angår. Dette kan påvirke monteringen og solskjermingsvalget ditt. På den annen side kan det å montere motor på den gamle markisen du egentlig ville bytte ut, være et godt kompromiss og dessuten prisgunstig.
Korrekt solskjerming er viktig for blant annet trivsel og inneklima i hjemmet, hvilket “smart”, automatisk solskjerming bidrar til. Den mer nøkterne kan dog absolutt klare seg med en på flere måter prisbesparende manuell markise.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hva er de mest populære modellene innenfor markisemotorer, styresystemer og automatiske solskjermingsprodukter? Nedenunder har vi samlet sammen noen av de mest brukte modellene for deg!
Populære markisemotorer:
Populære styresystemer:
Populære produkter innen automatisk solskjerming og Smarthus:
Markedet for utvendig solskjerming er delt mellom leverandører som har spesialisert seg på solskjerming, og byggevarekjeder som selger solskjermingsprodukter. Når du skal gå til anskaffelse av markise med motor har du derfor følgende alternativer:
Alternativ én er å henvende seg i butikk. Her vil du finne produkter i standardisert skala, og utvalget varierer. Nedenunder finner du en oversikt over butikker som selger markise med motor og/eller relaterte produkter:
Alternativ to er å kontakte en leverandør av solskjerming. En slik leverandør tilbyr som hovedregel alltid måltilpassede produkter som de selv monterer, og ønsker at kundene tar kontakt gjennom kontaktskjema på nettsidene deres, slik at de kan komme med best mulig tilbud til dine behov.
Noen av de største leverandørene av solskjerming på markedet er Markisemannen, Markisehuset, Fasadeprodukter og Kjells markiser. Alle disse leverandørene har store utvalg av både vindus- og terrassemarkiser og har avdelinger og showrooms flere steder på Østlandet og i Trøndelag. Felles for alle er at de bruker motor- og styresystemer fra Somfy.
Somfy er Europas største leverandør av motor- og styresystemer. Selskapet har over 50 års fartstid i bransjen (helt siden de fant opp den første rørmotoren i 1969) og tilbyr produkter innen overvåkning og sikkerhet av hjemmet i tillegg til motor- og styresystemer til garasjeporter, belysning og solskjermingsprodukter. Alle Somfys produkter designes og produseres i Frankrike. Noen av deres mest populære produkter til markise er deres markisemotorer SUNILUS 50 IO og SUNEA 50 IO, sol- og vindsensorer som SUNIS WIREFREE II IO og Smart Home-kontrollen TaHoma Switch. Somfys markisemotorer fåes hos de tidligere nevnte leverandørene av solskjerming, enten inkorporert i markisene de selger eller som installasjonsmulighet i eksisterende markise. Selskapets andre produkter for styring finnes som tilvalg hos leverandørene. Produktene fra Somfy ligger jevnt over i det høyere prissjiktet.
Det er mange alternativer der ute! Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart kan du bli kontaktet av tilbydere av solskjerming i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Markise med motor er ett alternativ, men hvilke andre kan man velge mellom? Det er ikke nødvendigvis den flotteste, mest høyteknologiske løsningen som er det rette for deg. I denne seksjonen skal vi se litt på alternativene som finnes til motorisert markise.
Det mest åpenbare alternativet til markise med motor er en manuell markise. Alle markiser har innvendig snorbetjening eller sveiv som standard og leveres med dette dersom noe annet ikke er valgt. Dersom du ikke er er spesielt interessert i Smart Home-kompatible markiser eller er avhengig av at noen andre betjener markisen for deg, vil en enkel markise gjøre nytten. Vindus- og terrassemarkiser er mulig å få tak i hos alle leverandører og butikker nevnt under seksjonen Populære modeller og leverandører.
Hvis du allikevel kjenner på et behov for å markisemotor, er det imidlertid ikke slik at man trenger å motorisere alle markisene sine. Et alternativ for den som er spesielt glad i uteplassen kan være å kun sette motor på terrassemarkisen, og å holde markisene foran vinduene manuelle. Hvis du på den annen side ikke bruker balkongen så mye og heller er opptatt av et godt inneklima på hjemmekontoret (uten avbrudd i arbeidet for å dra markisen opp og ned etter solen), kan motoriserte vindusmarkiser med solsensor foran de største vinduene, eller for vinduene i de mest brukte rommene, være et godt alternativ.
Slike behovsanalyser har leverandører av solskjerming spesialkompetanse på, og de tilbyr gratis og uforpliktende befaring hvor de diskuterer dine preferanser og kommer med tilbud og løsninger for nettopp din situasjon.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett om du nå hopper i stolen av iver etter å få markisene dine motorisert, eller om du fremdeles er litt usikker på om det er den rette løsningen for deg, håper vi å ha gitt deg den informasjonen du søkte gjennom denne guiden!
La oss ta en liten oppsummering:
Avslutningsvis vil vi minne om at det er mellom fem og 15 års garanti på markiser hos de fleste leverandører på solskjermingsmarkedet, og at det endelige svaret på om du skal skaffe deg markise med motor, uansett kommer an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på, samt din økonomiske situasjon.
Gjør smarte boligvalg