Vil du vite mer om lystette rullegardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rullegardiner som stenger lyset ute. Vi tar for oss tema som fordeler og ulemper med lystette rullegardiner, smarte lystette rullegardiner, montering og mye mer. Visste du at lystette rullegardiner kommer i alle slags farger, både lyse og mørke? Er du klar over at du kan få lystette rullegardiner med spesialtilpassede mål? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En rullegardin brukes til innvendig solskjerming og er konstruert som et stoffstykke rullet opp på en stokk. Stokken gjør at det er mulig å rulle gardinen ned og stoppe den i forskjellige høyder. Du kan kle inn selve stokken med en kassett, så ikke rullen synes når gardinen er helt opprullet. Rullegardinen finnes i utallige tekstiler, strukturer og farger.
Har du problemer med å sove når soverommet ditt ikke er helt mørkt? Forstyrrer solens lysstråler deg på hjemmekontoret? Ønsker du å få kinomørke i tv-stua? Da kan lystette rullegardiner være noe for deg. Rommet blir mørkt og svalt, og du kan endelig sove godt og uforstyrret, selv på lyse sommernetter. Eller kose deg med yndlingsfilmen i ro og fred. Hvis barnet ditt trenger å ta en blund midt på lyse dagen, kan du rulle ned gardinen så det blir behagelig mørkt; det vil kun være et lite lysinnslipp langs kantene på gardinen. Ønsker du det enda mørkere, kan du velge å montere rullegardin med sideskinner, som festes på hver side av rullegardinen.
Du trenger ikke nødvendigvis velge mørke farger på rullegardinen for å få en lystett effekt, det finnes også lystette rullegardiner i lyse naturfarger som fungerer like bra. Den mørkleggende effekten har ingenting med fargen på rullegardinen å gjøre. Det er det mørkleggende vevet i rullegardinen sørger for at lyset utenfra dempes. Velg den lystette rullegardinen som passer inn i interiøret ditt. Lystette rullegardiner egner like godt i tv-stua eller i hjemmekinoen som på soverommet. Rullegardiner er stadig populære og går aldri av moten.
Mange forhandlere tilbyr lystette rullegardiner på mål til deg, så du får akkurat den størrelsen som passer til ditt vindu. For å dra rullegardinen manuelt opp og ned, er kjedetrekk det aller vanligste. Men du får også lystett rullegardin med trekkstav, list eller håndtak, og det finnes også motoriserte rullegardiner som kan styres med fjernkontroll. Lystette rullegardiner passer utmerket for store og små vinduer og skråvinduer.
Ulike alternativer:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du finner mange leverandører av lystette rullegardiner på nett, og i enkelte interiør- og spesialbutikker. En lystett rullegardin med standardmål og kjedetrekk på 100 x 180 centimeter koster fra om lag 150 til 450 kroner. For lystette rullegardiner som ikke har standardmål, er det vanskelig å oppgi en bestemt pris, da denne avhenger av størrelsen på dine vindu. Hos de få leverandører som oppgir pris, vil en rullegardin på 100 x 180 centimeter, med sideskinner, ha en pris på om lag 3.000 kroner. For lystette rullegardiner som bestilles etter mål på 100 x 180 centimeter, med sideskinner og motor, er prisen om lag 5.000 kroner.
Blant forhandlerne som fører lystette rullegardiner, har vi blant andre:
Mange leverandører tilbyr gratis befaring, noe som innebærer at en fagperson kommer hjem til deg og tar mål for å finne den nøyaktige størrelsen du trenger på rullegardinen. Ut ifra målene som tas og behovene som kommer frem i samtalen, vil fagpersonen kunne komme med råd om pris, størrelse og farge på rullegardinen.
Du kan også få hjelp til montering av rullegardiner av en fagperson. Pris på montering er vanskelig å angi helt nøyaktig, siden den vil variere utfra størrelse og antall rullegardiner som skal monteres.
Å montere lystette rullegardiner har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at dette kan lønne seg for nettopp deg:
Det finnes ulike smarte lystette rullegardiner, fra de enkleste med kjedetrekk hvor det er mulig å seriekoble opptil tre gardiner så du kan betjene de manuelt med et felles kjedetrekk, til rullegardiner med motor eller batteri.
Du kan få lystette rullegardiner som inngår i smarthus-løsninger med automatisk styring, som kan programmeres på forhånd. Du kan da betjene rullegardinen med en app på mobilen din, en bryter på veggen eller en fjernkontroll. Dette kan være spesielt nyttig når du har mange rullegardiner, eller plassering av vinduet gjør det vanskelig å komme til.
Du kan også få lystette gardiner med timer. Sett på en timer når du ønsker at rullegardinen din skal trekkes opp om morgenen, så kan du våkne opp til naturlig dagslys.
Etter at IKEA kom med sine rullegardiner som er batteridrevne, er det ikke lenger så kostbart å få installert smarte rullegardiner. Du kan lese mer om IKEAS smarte lystette rullegardin, Fyrtur, samt fordeler og ulemper med denne, i denne artikkelen.
En lystett rullegardin kan imidlertid også ha noen ulemper du bør være oppmerksom på. Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste:
Hvis du nå vurderer om en helt annen type solskjerming kan være bedre egnet i akkurat ditt hjem, tipser vi om disse:
Lystette gardiner: Foretrekker du vanlige gardiner, finnes disse også i lystette materialer med 99 prosent mørkleggingseffekt. Her vil gardiner med lyst stoff ikke gi like stor grad av mørklegging som mørke gardiner.
Screengardin: En utvendig rullegardin med transparente eller lystette duker som sitter tett på vinduet. Gardinen tar liten plass og er lite utsatt for vind. Screengardiner er en noe mer kostbar løsning.
Persienner av bambus: Persienner består av horisontale lameller som henges opp ved hjelp av et system av tråder. Lamellene kan vris opp manuelt, ved hjelp av en stav eller snor, så det slippes inn varierende mengder lys mellom dem, eller vris ned for å skjerme for solen og for innsyn. Bambus er en raskt voksende trelignende plante, som er kjent som et bærekraftig materiale.
Plisségardiner. Disse gardinene er en videreutvikling av persienner. Plisségardiner består av en plissert gardinlengde med hull i tekstilen der løftesnorene føres gjennom. Gardinen tar liten plass.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Aller først må du vurdere om du vil montere rullegardinen selv eller hyre en montør til å hjelpe deg; eventuelt tilbyr mange forhandlere hjelp til montering av rullegardiner.
Skal du gjøre jobben selv, må du først finne ut om du vil at rullegardinen skal monteres inne i nisjen i vinduskarmen, i taket eller på veggen. Du må passe på at det ikke kommer ting i veien, som håndtak, hasper og luftekanaler. Hvis du ønsker å plassere rullegardinen i vindusnisjen, må nisjen først og fremst være dyp nok til at rullegardinen får plass.
Bruk laser eller målebånd og mål nøye opp. Hvis du vil montere rullegardinen i nisjen, tar du vannrette mål fra kant til kant tre steder: øverst, i midten og nederst. Det korteste målet du får, benytter du. Så måler du loddrett langs begge sidene. Det korteste målet benytter du.
Merk av og bor to hull til skruer (avhengig av materialet kan skru uten å bore) der du vil feste rullegardinen, om det er i tak, på vegg eller i vindusnisjen. Skru inn skruene halvveis der du har merket av. Fest beslagene inn på skruene og stram med skrutrekker. Hvis du har rullegardin med kjedetrekk, skal kjedetrekksiden av rullegardinen festes først inn i beslaget. Pass på at kjedetrekket henger rett ned. Før deretter den andre enden inn i beslaget på andre siden. Sett inn låsepinnen i beslaget. Fest så kjedet til en barnesikring. Tilpass løkken på kjedet for å hindre at det blir en farlig løkke. Klipp av 10-15 centimeter av kjedet når rullegardinen er rullet helt opp. Kjedet skjøtes med medfølgende kjedskjøt.
Hvis du har rullegardin med kassett og sideskinner, skal den festes med braketter. Fest brakettene til nisje, tak eller vegg, så festes kassetten ved å klipse den inn i brakettene, før sideskinnene festes.
Rullegardiner er lette å holde rene ved normal støvtørking. Bruk gjerne en fuktig klut, og vær forsiktig så du unngår rifter i stoffet eller bøyning av skruer og stenger.
I dette avsnittet skal vi se nærmere på noen eksempler på lystette rullegardiner som kan være aktuelle, og vi tar her for oss gardiner som har gjort det bra i ulike tester:
Decosol. Finnes i fargene hvit, beige og grå. Lystett og varmereflekterende rullegardin i polyester med kjedetrekk i stål. Finnes i flere størrelser. I høyde 190 centimeter og bredde 60 centimeter finnes den i priser fra 660 kroner. Passer fint i stue, soverom og på barnerom. Selges på nett, blant annet hos VidaXL.
Debel Uni bo Maxi. Finnes i fargene hvit, svart og grå, med hvitt kjedetrekk. Finnes i flere størrelser. I høyde 210 centimeter og bredde 200 centimeter koster den fra 700 kroner og oppover. Rullegardinen kan kappes, slik at du kan kappe ned til akkurat den bredden du behøver. Fås blant annet hos forhandlere som MegaFlis.
Fyrtur. Finnes i fargen grå. Den er trådløs og batteridrevet. Finnes i flere forskjellige bredder: 60, 80, 100, 120 og 140 centimeter. Samtlige er 195 centimeter i høyden. Pris fra 1.500 kroner hos IKEA. Du kan bruke IKEAs trådfrie gateway og Home smart-app, via Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Hey Google, for å styre de trådløse rullegardinene på ulike måter, heve eller senke dem med tidsinnstilling og organisere dem i grupper.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Ved bruk av innvendig solskjerming, og da spesielt lystette tekstiler, kan det i noen tilfeller oppstå sprekkdannelser i vinduet. Det skjer spesielt hvis deler av vinduet er dekket til, mens deler av vinduet er udekket. Ved sterk sol vil glasset som er dekket, varmes kraftig opp, samtidig vil den delen som er udekket, ha en lavere temperatur. Temperaturforskjeller kan føre til spenninger i glasset som igjen kan føre til sprekk i glasset. Som regel har glasset da en synlig eller usynlig skade fra før.
Før du tar endelig stilling til om du ønsker å gå til innkjøp av lystette rullegardiner eller annen solskjerming, må du finne ut hvilke behov du har for skjerming. Du kan ha ulike behov i ulike rom. Du vil sannsynligvis ønske at mer lys slipper igjennom på kjøkkenet enn på soverommet. Vil du hindre innsyn eller kun skjerme for solen? Hvilken type solskjerming liker du best, og hva er det som passer interiørmessig hjemme hos deg? Hvor mye penger vil du legge i det? Det er noen spørsmål du må finne svar på før du går til innkjøp av solskjerming.
Gjør smarte boligvalg